onsdag 29 december 2010
En vintersaga
För närvarande kan man tro att vårt hus spelar en av rollerna i en riktig vintersaga, så fantastiskt fint är det med all snö som riktigt bäddar in huset och skapar en overklig skepnad.
Har idag eldat vildmarksbadet på Lappudden åt några gäster, och innan man överhuvudtaget tog sig ner till själva badet på udden fick vi skotta ett antal hundra meter gångar där snödjupet var ca 80 cm som mest. Både igår och idag har vi snubblat, ramlat, plumsat och svurit oss igenom de kritvita drivorna som finns så långt ögat kan nå.
Men komma ihåg bör man: Vintern har just börjat!
söndag 19 december 2010
Fornnordiskt jól- och pepparkaksbak i Körning
Idag blev det ett traditionellt litet pepparkaksbak med kameler, grisar, granar och andra kristna och förkristna figurer som hittat en evig plats i begreppet jul- eller jól som våra fornnordiska förfäder sade och firade.
Jól varade under en längre tid än vår jul, troligtvis i flera veckor, och man firade att ljuset vände åter efter midvintersolståndet. Man åt och drack efter bästa förmåga, precis som idag, och första gången ordet omnämns i en text om Harald Hårfager på 900-talet är det i betydelsen att "dricka jól"- på denna tid säkerligen mjöd eller öl. Vid jól drog Oden runt med de dödas härskaror kring gårdarna, och då gällde det att sätta ut lite mat åt Sleipner: det blev vår tids kärve. Och ni vet väl att det var strängt förbjudet att göra kringrörelser vid jól? Nornorna slutade ju att spinna livets tråd...
tisdag 14 december 2010
Fint lussefirande på Järnstagårdens kooperativa dagis
Idag den 14 december gick Järnstagårdens årliga grötfest med tillhörande lussefirande av stapeln. Mycket små och söta lucior, tomtenissar och pepparkakor sjöng jättefint för en skara imponerade föräldrar ackompanjerade till gitarr, och sedan blev det gemensam dans kring granen. Det finns små ljusglimtar i decemberkylan...
tisdag 7 december 2010
Best duty!
måndag 6 december 2010
Lite julstämning i Höga Kusten
söndag 31 oktober 2010
Rotsidan i solnedgång
måndag 25 oktober 2010
Höjdpunkt i Höga Kusten
I helgen gjorde vi en härlig vandring upp på en riktig höjdpunkt- Värnsberget utanför Docksta. På toppen hade man en vidunderlig utsikt 365 grader, och där fanns en likadan canyon som på Skuleskogstoppen fast smalare. Berget består av ett stort stycke Nordingrågranit, och stigen upp bjöd på ett fint stycke urskogsliknande natur.
onsdag 8 september 2010
Nordingrågraniten- Höga Kustens guld
Efter en sommar fylld av massor av hårt jobb och långa dagar på Lappudden är det skönt med lite andrum ibland. I slutet av augusti och början av september har vi gjort några riktigt härliga och inspirerande båtutflykter i vårt vackra Höga Kusten då sol, vind och vatten har stått i fokus. Så här vackert kan klipplandskapet på södra Ulvön vara i solnedgång...
måndag 19 april 2010
Se upp- rosa vårtecken!
Picknick-dax på Lappudden!
söndag 11 april 2010
Besök hos lammen i Grista
Denna härliga vårsöndag gjorde 4 glada Körningsflickor ett besök hos familjen Nordlander på Grista gård för att titta på alla nyfödda lammungar. Noga räknat var det inte mindre än 36 lamm som fötts senaste dagarna. Redan vid ankomsten fick vi bekanta oss med en otroligt söt, endast 2 timmar gammal lammflicka vars mamma dött och som fick omhändertas och matas med råmjölk på flaska. Lammet blev genast flickornas favorit, såklart!
På bilden Tuvamy, Tilde och Jasmine.
måndag 29 mars 2010
Bloggjoker
Två viktiga föreningar blir en!
På Nordingrås intresseförenings årsmöte hos oss på Lappudden söndagen den 28 mars togs ett beslut som innebär en viktig milstolpe för föreningslivet i Nordingrå: Intresseföreningen och Nordingrå företagarförening ska slås samman och i framtiden bli EN gemensam förening som tillsammans ska arbeta med frågor både för Nordingråbygdens företag och privatpersoner. Tanken har funnits en längre tid och det hela blev nu högaktuellt eftersom båda föreningarna på sistone har haft svårt att få ihop styrelser och att engagera medlemmar.
Vid mötet tillsattes en interrimstyrelse fram till det extra årsmötet i höst.
Tänk att små steg framåt kan göra stora förändringar och förhoppningsvis leda till en ny glöd...
söndag 21 mars 2010
Kung Bores mästerverk
Picknickbordets hemlighet, del 2
söndag 7 mars 2010
Skidåkning i Nordingrå
Vågar man bara ge sig ut i terrängen så bjuder Nordingråbygden på en hel del fin skidåkning, men ack så kuperad på sina håll... Idag, på självaste Vasaloppsdagen, blev det en tur upp på Högklinten igen, men den här gången med skidor i skoterspåret på baksidan av berget upp till toppen. Inte den lättaste vägen, men utmärkta backar för den som vill utmana sin kondition och uthållighet, kunde man efterråt konstatera med skidorna i hand...
torsdag 4 mars 2010
Picknickbordets hemlighet...
En gissningslek för dem som känner sig manade:
Hur många veckor är det egentligen kvar tills man kan sitta vid picknickbordet på Lappudden och äta matsäck och njuta av våren?
Den frågan ställde jag mig idag. Med jämna mellanrum kommer jag att lägga in bilder på vårt picknickbord, så den som kikar in på bloggen då och då får se vilket datum det blir...
Vad tror ni??
onsdag 24 februari 2010
Eldkonst är urkonst
Sådana här iskalla vinterdagar då termometern sjunker ner mot -30 är det lätt att drömma sig bort till en varmare värld...
I företaget AGMA har jag och sambon Agne under många år gjort eldshower med eld, musik och rök vid speciella tillfällen som fester, invigningar och bröllop. Eldkonsten härstammar ursprungligen från Nya Zeeland och maorierna men utövas nu av många i vår del av världen. Framför allt används s.k. "poi" och stavar som snurras och svingas på olika sätt. Eldshower ska utövas när det är riktigt mörkt ute för att ge bästa effekt, så våra eldshower har oftast ägt rum sent på kvällarna under årets mörka tider.
Vid invigningen av vår anläggning Lappudden den 29 februari 2008 gjorde vi en eldshow av den ovanligare sorten, nämligen ute på Vågsfjärdens is.
fredag 19 februari 2010
söndag 14 februari 2010
Utflykt till Högklinten
tisdag 9 februari 2010
söndag 7 februari 2010
Vi i Nordingrå- skyndar på...
Här en lägesrapport för projektet "Vi i Nordingrå"!
År 2009 innebar entt händelserikt år för lilla Nordingrå. Genom utvecklingsprojektet som engagerade så många människor har en ny plattform skapats och riktlinjer för en framtida utveckling av bygdens turism och infrastruktur.
Den nya leden i Nordingrå som fått namnet "Världsarvsleden" är utstakad och röjdes klart innan snön hann lägga sig. Även drygt 230 markägaravtal är skrivna för den drygt 10 mil långa leden, och i vår återstår skyltning och uppmålning av leden i form av en gul färg. Leden är tänkt att på sikt knyta ihop byar, mat- och sovställen samt aktiviteter med varandra på ett turistiskt hållbart sätt.
För projektets andra del som kallats "Utvecklad företagsamhet" har en handlingsplan tagits fram och fortsatta projektmedel sökts för att kunna genomföra det man vill satsa på. En ny bensinmack på Vallen är redan på gång och beräknas stå färdig till sommaren. Vidare handlar det framför allt om att turismen ska kunna utvecklas i positiv riktning genom arrangerandet av nya events, paket av olika slag, lopp (t.ex. terrängmaraton, meetings mm. Idéerna är otaliga.
Den kanske viktigaste nöten att knäcka för det nya projektet blir dock att hitta en plats att utgå med allt detta ifrån. Redan från början diskuterades ivrigt att hitta en plats som kunde fungera som kombinerat info- och utställningscentrum- ett nav för turismen i Nordingrå, och diskussioner har nu i januari förts med kyrkan och Röda korset om det skulle kunna gå att disponera en del av sockenstugan för detta (där turistbyrån av idag är inrymd). Var än centrat blir planeras också på denna plats en resurspool och sambandscentral för Nordingrå under övriga tider på året, en pool som kan koppla ihop alla nya aktiviteter och bistå med all möjlig information även under vinterhalvåret.
Låter det inte bra? Nu går vi vidare, vi i Nordingrå.
torsdag 21 januari 2010
Samerna på Lappudden
Lappudden är bland de vackraste platser man kan tänka sig. Friluftsanläggningen ligger på en udde som sticker ut i den vackra sjön Vågsfjärden i centrala Nordingrå. Vågsfjärden var tills för ca 150 år sedan en havsvik, men snördes sedan av p.g.a. den kraftiga landhöjningen som råder här i Höga Kusten.
Lappudden har inte fått sitt namn för ingenting- för flera hundra år sedan rastade samer här när de vandrade med sina renar mellan kust och fjäll. Senare, från och med 1700-talets början, bosatte sig sk. "sockenlappar" här. Sockenlapparna var bofasta samer som inte livnärde sig på renskötsel utan på att färdigställa hantverk och slakta hästar- sådant jobb som den övriga församlingen skydde. Systemet med sockenlappar kan sägas vara samhällets första försök att integrera samerna med den övriga befolkningen.
På "udden" som vi säger finns än idag spännande lämningar efter samernas närvaro på Lappudden. Framför allt syns tydligt en kåtagrund från de nomadiserande lapparna, en grund efter sockenlapparnas stuga samt en härd som har legat i en kåta. De kulturella lämningarna är mycket värdefulla för oss i eftervärlden och vittnar om en svunnen tid då helt andra levnadssätt, tankemönster och en naturnära tro på världsalltet styrde människans liv.
Den här bilden på grunden efter sockenlapparnas stuga hann jag ta innan snön kom.
I nutiden blir historien källa till inspiration: Till våren kommer vi att ha samarbetsövningen "Jakten efter den försvunna lappskatten" på ett av våra skolprogram. (Se vidare vår hemsida www.lappudden.se)
onsdag 20 januari 2010
torsdag 14 januari 2010
Båt i vintervila
söndag 10 januari 2010
Vinterns vita armar
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)