torsdag 21 januari 2010

Samerna på Lappudden


Lappudden är bland de vackraste platser man kan tänka sig. Friluftsanläggningen ligger på en udde som sticker ut i den vackra sjön Vågsfjärden i centrala Nordingrå. Vågsfjärden var tills för ca 150 år sedan en havsvik, men snördes sedan av p.g.a. den kraftiga landhöjningen som råder här i Höga Kusten.
Lappudden har inte fått sitt namn för ingenting- för flera hundra år sedan rastade samer här när de vandrade med sina renar mellan kust och fjäll. Senare, från och med 1700-talets början, bosatte sig sk. "sockenlappar" här. Sockenlapparna var bofasta samer som inte livnärde sig på renskötsel utan på att färdigställa hantverk och slakta hästar- sådant jobb som den övriga församlingen skydde. Systemet med sockenlappar kan sägas vara samhällets första försök att integrera samerna med den övriga befolkningen.
På "udden" som vi säger finns än idag spännande lämningar efter samernas närvaro på Lappudden. Framför allt syns tydligt en kåtagrund från de nomadiserande lapparna, en grund efter sockenlapparnas stuga samt en härd som har legat i en kåta. De kulturella lämningarna är mycket värdefulla för oss i eftervärlden och vittnar om en svunnen tid då helt andra levnadssätt, tankemönster och en naturnära tro på världsalltet styrde människans liv.
Den här bilden på grunden efter sockenlapparnas stuga hann jag ta innan snön kom.
I nutiden blir historien källa till inspiration: Till våren kommer vi att ha samarbetsövningen "Jakten efter den försvunna lappskatten" på ett av våra skolprogram. (Se vidare vår hemsida www.lappudden.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar